Jumaat, 3 Julai 2015

LAST DAY IN GUANGZHOU




Sejarah kedatangan Islam di China bermula pada zaman Khalifah Uthman Al Affan (RA) di mana bapa saudara Nabi (SAW), Saad abi Waqas telah diutuskan ke China melalui jalan sutera laut kepada Maharaja Dinasti Tang. Utusan ini pertama mendarat di Canton, ketika itu pelabuhan perdagangan utama di China, selepas itu menuju ke ibukota dinasti Tang di Xian dan diterima baik dan Maharaja memerintahkan sebuah masjid dibina di Canton (sekarang Guangzhou) buat mengingati peristiwa bersejarah ini. Inilah Masjid Huai-sheng, masjid yang pertama dan tertua di China. Saad abi Waqas kemudian kembali ke Guangzhou dan meninggal di sana. Sebuah monumen dibina dan dikenali sebagai maqam Saad Abi Waqas di kota Guangzhou. Saya berkesempatan melawat masjid ini baru-baru ini.
Alamat / Address:
Assahabi Abi Waqas Mosque (Muslim Sage’s Tomb)
No.901, North Jiefang Road
Tel: 020-86692743
- See more at: http://bumisepi.com/?p=1098#sthash.gxLbupVs.dpuf
Assalamualaikum pembaca yang budiman. Entry akak ni dah nak basi. Ni akak cuba habiskan trip pi HK, Shenzhen dan Guangzhou ni. In Shaa Allah mudah2an siap sepenuhnya. Jangan lah tuan/puan jemu dan serik nak baca entry akak yang serba kekurangan ni. Just untuk sharing. Sharing is carring kannnn.
 Ok lah pagi last day tu kami keluar lagi sebab flight kami malam. Jadi pagi tu boleh ler pergi lagi tempat2 yang menjadi sejarah kat Guangzhou ni. Pagi tu kami pusing town pi Canton Tower dan berjalan dicelah-celah bangunan yang mencakar langit di Guangzhou ni. Sedikit info mengenai Canton Tower.....
Canton Tower juga dikenali sebagai Guangzhou TV. Ia juga merupakan menara tertinggi di China dibuka pada 29 September 2010 bersempena Sukan Asia 2010. Menara ini pernah mendapat status menara tertinggi di dunia pada tahun 2009 dan kemudian gelaran ini diambil alih oleh Tokyo Sky Tower pada tahun 2011. Ihsan wikipedia.

Akak tak naik pun Canton Tower ni sebab nak cepat. Jadi kami semua hanya bergambar je. Jadi lah ye. Waktu operasi Canton Tower ni bermula dari jam 9:00am hingga 22:00pm. Harga tiket nya ialah Dewasa : USD23/150RMB/RM75.00. Kanak-kanak USD15/100RMB dan senior citizen pula USD18/120RMB. Jom layan gambaq.......











































Selepas melawat kawasan tu kami naik train lagi pi stesen Sanyuanli. Turun je train keluar exit jumpa la restoran ni Tasty Halal apa lagi semua masuk mula2 konon2 nak beli air bungkus je ngan roti tapi dah terjebak siap duduk makan lagi mee tarik dia. Pada hal kejap lagi kami nak pi Masjid Saad Abi Waqas ada byk lagi jualan sebab hari ni hari Jumaat. Lepas makan kat restoran ni kami naik bas lagi ke Masjid Saad Abi Waqas pula. Jom layan gambaq......














Sejarah kedatangan Islam di China bermula pada zaman Khalifah Uthman Al Affan (RA) di mana bapa saudara Nabi (SAW), Saad abi Waqas telah diutuskan ke China melalui jalan sutera laut kepada Maharaja Dinasti Tang. Utusan ini pertama mendarat di Canton, ketika itu pelabuhan perdagangan utama di China, selepas itu menuju ke ibukota dinasti Tang di Xian dan diterima baik dan Maharaja memerintahkan sebuah masjid dibina di Canton (sekarang Guangzhou) buat mengingati peristiwa bersejarah ini. Inilah Masjid Huai-sheng, masjid yang pertama dan tertua di China. Saad abi Waqas kemudian kembali ke Guangzhou dan meninggal di sana. Sebuah monumen dibina dan dikenali sebagai maqam Saad Abi Waqas di kota Guangzhou. Saya berkesempatan melawat masjid ini baru-baru ini.
Alamat / Address:
Assahabi Abi Waqas Mosque (Muslim Sage’s Tomb)
No.901, North Jiefang Road
Tel: 020-86692743
- See more at: http://bumisepi.com/?p=1098#sthash.gxLbupVs.dpuf
Sejarah kedatangan Islam di China bermula pada zaman Khalifah Uthman Al Affan (RA) di mana bapa saudara Nabi (SAW), Saad abi Waqas telah diutuskan ke China melalui jalan sutera laut kepada Maharaja Dinasti Tang. Utusan ini pertama mendarat di Canton, ketika itu pelabuhan perdagangan utama di China, selepas itu menuju ke ibukota dinasti Tang di Xian dan diterima baik dan Maharaja memerintahkan sebuah masjid dibina di Canton (sekarang Guangzhou) buat mengingati peristiwa bersejarah ini. Inilah Masjid Huai-sheng, masjid yang pertama dan tertua di China. Saad abi Waqas kemudian kembali ke Guangzhou dan meninggal di sana. Sebuah monumen dibina dan dikenali sebagai maqam Saad Abi Waqas di kota Guangzhou. Saya berkesempatan melawat masjid ini baru-baru ini.
Alamat / Address:
Assahabi Abi Waqas Mosque (Muslim Sage’s Tomb)
No.901, North Jiefang Road
Tel: 020-86692743
- See more at: http://bumisepi.com/?p=1098#sthash.gxLbupVs.dpuf
Sejarah kedatangan Islam di China bermula pada zaman Khalifah Uthman Al Affan (RA) di mana bapa saudara Nabi (SAW), Saad abi Waqas telah diutuskan ke China melalui jalan sutera laut kepada Maharaja Dinasti Tang. Utusan ini pertama mendarat di Canton, ketika itu pelabuhan perdagangan utama di China, selepas itu menuju ke ibukota dinasti Tang di Xian dan diterima baik dan Maharaja memerintahkan sebuah masjid dibina di Canton (sekarang Guangzhou) buat mengingati peristiwa bersejarah ini. Inilah Masjid Huai-sheng, masjid yang pertama dan tertua di China. Saad abi Waqas kemudian kembali ke Guangzhou dan meninggal di sana. Sebuah monumen dibina dan dikenali sebagai maqam Saad Abi Waqas di kota Guangzhou. Saya berkesempatan melawat masjid ini baru-baru ini.
Alamat / Address:
Assahabi Abi Waqas Mosque (Muslim Sage’s Tomb)
No.901, North Jiefang Road
Tel: 020-86692743
- See more at: http://bumisepi.com/?p=1098#sthash.gxLbupVs.dpuf





Masuk ja entrance masjid ni MasyaAllah byk nya jualan makanan dan macam2 lagi tekejut beruk la kami sbb dah makan kat restoran tadi. Tengok je le nasi briani dia fuhh sedap sungguh. Akak sempat beli satey dia yang awesome tu. Puas juga merasa makan. Memang sedap.




Masa kami pi dah tengahari. Orang berpusu-pusu nak pi solat Jumaat berduyun2 orang. Kami pun masuk menyelusuri jalan ke Masjid tu bersaing2 dengan orang2 yang nak pi solat Jumaat. Itu lah kami tak sempat pun nak masuk ziarah makam Saad bin Abi Waqas tu sbb dah terlalu ramai orang. Depa siap bentang tikar kat luar untuk solat kerana dalam masjid tak muat.




Sedikit sejarah tentang Masjid ini. Saad bin Abi Waqqas telah mendirikan Masjid Huaisheng yang menjadi salah satu tonggak sejarah Islam paling berharga di China. Masjid ini menjadi masjid tertua yang ada di daratan Cina dan usianya sudah melebihi 1300 tahun. Ianya teletak di jalan Guang Ta Lu.
Masjid ini juga dikenal dengan nama Masjid Guang ta, karena masjid dengan menara yang indah ini yang letaknya di jalan Guangta. TA berarti menara karena menurut sejarahnya menara masjid ini adalah yang tertinggi pada awal pemdiriannya dibandingkan bangunan lain.
Ihsan wikepedia







Selepas melawat masjid tu kami pun berjalan keluar untuk balik ke hotel semula. Kami berjalan ditepi2 kedai yang menjual berbagai2 macam barang2 buatan. Salah satu kedai di atas tu. Budak dua orang ni memang suka sangat nak bergambar di sini. Ha ha ha..... kami berjalan lagi mencari van yang boleh menghantar kami ke hotel. Akhirnya kami menaiki van dan sampai di hotel. Rasa terlalu dekat je dengan hotel kami tempat tu. Sampai di hotel kami semua get ready amik barang2 beg2 untuk ke airport. Akak memang ada chartered bas coaster untuk bawa kami semua ke airport. Kena bayar seorg akak dah tak ingat dah lama sangat.






Flight kami malam tu jam 9.00malam. Jadi kami pun melepak juga di airport tu sambil makan bekal yang dibawa. Selepas check in beg semua kami mula menghabiskan makanan yang kami bawa. Air panas juga boleh diambil di airport Guangzhou ni percuma je sebab ada disediakan. Apa lagi semua buat maggi dan bubur nasi ler. Sedap juga makan.









Malam tu flight kami ok tak delay pun. Jadi perjalanan berjalan dengan lancar je sehingga lah kami tiba di KLIA 2 dengan jayanya. Lebih kurang jam 1 pagi. Turun2 kapal terbang amik luggage terus cari kedai makan sebab dalam flight kami tak ode makan pun. Maka dengan itu berakhirlah episod cerita akak di HK, Shenzhen dan Guangzhou ni. Hingga berjumpa lagi di entry yang akan datang. Banyak lagi entry akak yang tertunggak ok....Melbourne, Uzbek, Eastern Europe adoiiii.....pening kepalo den. Ok lah semua pembaca harap bersabar tunggu entry akak yang lain ok.....bye...bye....bye.

Salam sayang,

 


Komen
5 Komen

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

thank you so much for the good sharing! sgt bermanfaat

noorine tajuddin berkata...

alhamdulillah. .dpt juga info yg penting.terima kasih.semuga terus gigih menulis wpun sibuk dgn tugas.klu di izinkan Nya sayacakn gi ke Hefei, guangzhau dn shenzen.

Jamaliah Ahmad berkata...

Terima kasih noorine tajuddin dan adik tanpa nama sudi singgah baca blog akak.

Jariah Sulaiman berkata...

Best bc blog akk..smpt bc sblim ke ghuangzhou mlm ni.brp semua barjet akk yer 6 hr tu.

Jariah Sulaiman berkata...

Best bc blog akk..smpt bc sblim ke ghuangzhou mlm ni.brp semua barjet akk yer 6 hr tu.

© MY JOURNEY | Design By MaiGraphikDesign