Assalamualaikum semua....selamat berhujung minggu. Hari ini akak buat laksa sbb lama dah tak makan laksa buatan sendiri....laksa ni beli jer kat kedai dan rebus. Ok....kuahnya...akak nak kongsi resepi dgn korang la....kuah laksa ni mak akak yang ajar cara-cara membuatnya.....senang jer...cubalah kalau tak cuba kita tak tau nak buat...
Bahan-bahannya:-
Sebungkus laksa kering direndam dan direbus hingga lembut.
Telur ayam direbus
Bahan kuahnya:-
Sekilo ikan sadin atau pelaling atau kembong
Cili kisar satu senduk ikut suka nak pedas boh lebih cili
Asam keping RM1.00
Daun kesum RM1.00
Bunga Kantan 2 kuntum
Belacan 1 inci
Sedikit garam
Cara-cara membuatnya:-
Cara-cara membuatnya:-
Rebus ikan hingga keluar matanya. Asingkan isi ikan dengan tulang. Kemudian diblender dan di tapis isi ikan tersebut serta dimasukan ke dalam air rebusan ikan tadi. Tulang dan kepala ikan yang diasingkan tadi diblender juga dan ditapis dengan penapis halus dan dimasukan kedalam air rebusan tadi juga. Buat lah 2 atau 3 kali sehingga tulang putih seperti gambar di bawah. Selepas itu bolehlah dimasak atas api yang sederhana hingga mendidih. Masukan garam secukup rasa.Selepas itu bolehlah diangkat dan sedia dimakan
Gambar ehsan dari google |
Gambar ehsan dari google |
Gambar ehsan dari google |
Gambar ehsan dari google |
Air rebusan ikan dicampur daun kesum, bunga kantan, cili blender dan asam keping |
Kemudian masukan isi ikan yang telah diblender |
Dimasak atas api yang sederhana |
Daun Selom, timun, bawang dan cili dihiris. |
Till we meet again....Selamat Mencuba.....