Assalamualaikum
semua...hais akak ni nak ajar korang buat kari kepala ikan merah yang
sedap. Mungkin korang dah tahu dan lebih pandai dari akak kan... tak pe
la akak buat ni utk jadi santapan anak2 menantu dan cucu2 akak di hari kemudian.
Hmmm utk pengetahuan semua akak ni mmg org jati Penang mari daa...jadi
akak mmg suka sgt mkn kari ni. Anak2 akak pun jadi terikut2 suka makan
kari. Kalau kari kering yang telah dipanaskan semalam punya tu laaaagiii
best. Adoi....bulan posa ni cakap pasai kari la pulak terlioq akak
no....hah ni dia bahan2nya....
Bahan-bahannya:-
Seekor ikan merah ambil kepala ja
Kelapa suku biji dibuat 2@3 cawan santan
Rempah serbuk kari 3 sudu besar
Asam jawa segenggam dikepal
Sedikit bendi, terung, cili muda dan tomato
Bawang merah 5 ulas
Bawang putih 3 ulas
Sedikit halba campur
Setangkai daun kari
Secubit garam kasar
Sedikit minyak masak untuk menumis
Cara-cara membuatnya:-
Asam
jawa dibancuh dgn air bagi jadi 1 cawan tapis ambil airnya dan dibancuh
dengan serbuk kari. Tumis bawang merah, bawang putih, halba campur dan
daun kari. Goreng hingga garing kemudian masukan rempah kari tadi dan
kacau hingga sebati dan masak hingga naik bau lebih kurang 20minit lah.
Kemudian masukan santan tadi masak lagi hingga didihan pertama. Masukan
kepala ikan dan masak hingga mendidih. Masukan garam rasa la. Kemudian
masukan sayur2an tadi. Siap dan angkat untuk dihidangkan dan dimakan
dengan nasi panas dan kicap...wow best.
Akak nak bagi
tahu ni zaman dulu2 tok dan mak akak depa buat kari ni guna rempah
giling. Lagi sedap la. Depa giling rempah2 tu. Hai akak ni merasa la
juga giling rempah masa muda2 zaman anak remaja dulu tu. Adoiyai...panas
tangan sampai berjam2 nak pulih kembali mmg tobat la tak nak giling
rempah lagi bila tok/mak suruh. Orang dulu2 ni depa tak makan rempah
serbuk ni. Tak sedap kata depa la. Bagi akak sama ja rasa sedap nya.
Buat masam2 sikit baru terangkat. Ok lah no...hga jumpa lagi dilain
entry masak memasak ni. Selamat mencuba.
Salam sayang,