Assalamualaikum semua... Akak ni dah tak lalu nak makan masa bulan posa ni. Jadi untuk memecahkan selera makan akak masaklah ikan merah masak Shenzchuan ni. Resepi ni mmg dari tok dan mak akak. Dari akak kecik2 lagi dok makan masakan ni. Mmg sedap sangat2. Tambah2 jika mak kita yang buat lagi sedap kan...air tgn ibu tu....mmg sedap. Jom tengok resepi akak dulu....
Bahan-Bahannya:-
2 ketul isi ikan merah
2 cawan air asam jawa
Satu inci halia
Sesudu kecil halba
Cili hijau dipotong
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Sedikit minyak untuk menggoreng
Secubit garam
Cara membuatnya:-
Basuh ikan dan goreng separuh masak
Kemudian tumiskan bawang besar, bawang putih, halba dan halia yang telah dihiris hingga garing.
Masukkan ikan yang digoreng tadi kacau.
Masukkan air asam jawa dan biarkan hingga mendidih.
Akhir sekali masukkan cili hijau sebiji.
Masukkan garam dan rasa.
Siap.
Bahan-Bahannya:-
2 ketul isi ikan merah
2 cawan air asam jawa
Satu inci halia
Sesudu kecil halba
Cili hijau dipotong
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Sedikit minyak untuk menggoreng
Secubit garam
Cara membuatnya:-
Basuh ikan dan goreng separuh masak
Kemudian tumiskan bawang besar, bawang putih, halba dan halia yang telah dihiris hingga garing.
Masukkan ikan yang digoreng tadi kacau.
Masukkan air asam jawa dan biarkan hingga mendidih.
Akhir sekali masukkan cili hijau sebiji.
Masukkan garam dan rasa.
Siap.
Masakan ini sedap dimakan dengan ikan masin. Ada juga orang panggil masakan ni masak asam. Cubalah jika selera dah tak ade nak makan tu...InsyaAllah jika buat lauk macam gini tentu boleh selera makan yang bertambah. Akak pun hari tu makan nasi tambah hingga 2 kali. Sungguh menyelerakan. Ok lah hingga jumpa lagi di lain entry...Selamat Mencuba.
Salam sayang,