Selasa, 13 Ogos 2013

SAMBAL TUMIS UDANG


Bahan-bahannya:-

Udang 30 ekor
6 sudu besar cili kering blender
Bawang merah 3 ulas
Bawang putih 1 ulas
Bawang besar 1 labu
Secubit belacan
1 sudu besar gula
Sedikit garam 
Setengah cawan air asam jawa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya:-

Udang dibersihkan dibuang kulitnya
Semua bawang dihiris kemudian ditumis dalam minyak dan digoreng hingga garing
Masukan cili blender dan belacan tadi kacau hingga masak cili lebih kurang dalam masa 20minit
Masukan air asam jawa dan gula serta garam
Akhir sekali masukan udang
Masak sekejap je angkat
Dah siap untuk dihidangkan 

Orang-orang Utara ni memang suka makan sambal tumis. Tak kiralah sambal tumis apa pun tapi hakikatnya memang depa suka sangat dengan sambal tumis ni dimakan dengan kari ikan. Orang utara kata kari tu gulai. Tapi bila dah dok Selangor ni depa kata gulai tu masak lomak cili api. Hah macam-macam kan. Sambal tumis ni jika nak sedap jangan buat manis-manis nanti hilang semua rasa keasliannya. Selamat Mencuba.

Salam sayang,

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

© MY JOURNEY | Design By MaiGraphikDesign