Selasa, 6 Ogos 2013

LIMPA MASAK ITAM


Assalamualaikum semua....ni akak nak tulis resepi limpa masak itam ni khas buat anak cucu akak bila akak dah tak ada lg di dunia ni nanti. Anak2 akak mmg sgt2 gemar makan limpa, paru dan hati. Atas permintaan anak2 akak pun masak limpa masak itam ni di satu hari di bulan Ramadhan buat tambahan juadah pada bulan posa ni. Limpa ni mmg susah sikit nak masaknya sbb kadang2 limpa ni berbau sedikit. Jadi sebelum masak limpa akak rebus dulu limpa ni dgn air garam. Biar mendidih dan bila dah kecut sikit baru akak toskan dan potong dadu untuk dimasak. Jom kita tengok resepinya....

Bahan-bahannya:-

1/2 kilo limpa
1 sudu besar lada hitam
1 inci halia
1 sudu besar ketumbar
Sedikit jintan manis
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 sudu besar kicap pekat manis
Minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya:-

Limpa direbus dan dipotong 
Lada hitam, jintan manis dan ketumbar diblender halus
Bawang besar dimayang, bawang putih dihiris dan halia dihiris
Tumis bawang dan halia hingga garing masukan bahan-bahan yang diblender tadi kacau hingga naik bau
Kemudian masukan limpa masak hingga mendidih
Jika suka boleh dihias dengan daun bawang
Siap untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba.

Salam sayang,

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

© MY JOURNEY | Design By MaiGraphikDesign